Veel gestelde vragen

Hoe kan ik je het beste bereiken?
– Via de WhatsApp knop, die je overal in mijn website ziet, kan je me eenvoudig bereiken.
– Wil je direct een fotoshoot of workshop boeken? Dat kan via de oranje knoppen die je her en der op de website tegenkomt.
– Uiteraard wil ik je ook even bellen. Geef maar aan in de app, dan bel ik je z.s.m. 

We willen een fotoshoot boeken, hoe gaat dit in zijn werk?
In principe is alles mogelijk. Een groepsfoto, gezinnen die apart willen, opa en oma alleen met de kleinkinderen, het kan allemaal. Belangrijk is om dit vooraf voor jezelf helder te hebben. Via de WhatsApp knop op de website kunnen we in contact komen om te bespreken wat je precies voor ogen hebt. Samen komen we tot een idee van hoe, en waar, we de shoot willen gaan doen. Ik heb mogelijkheden voor studiowerk maar die zijn beperkt en dit kan alleen in overleg. Je krijgt van mij altijd vooraf een offerte per mail waar een aanbetaling onderdeel van is. Deze kan je digitaal ondertekenen en dan is de opdracht gegeven en is de datum voor je gereserveerd. Je kan ook direct boeken via de boekingsmogelijkheid op de website. Dan bespreken we daarna de wensen en ontvang je de offerte. Let op: de boeking ligt pas vast als de offerte getekend bij me retour is en de aanbetaling is gedaan.

Met hoeveel mensen kunnen we op de foto?
Afhankelijk van de groepsgrootte geldt een verschillende prijs. Groepsgroottes zijn 1 t/m 4 personen en 5 t/m 8 personen. Daarboven kan gelimiteerd, maar dan graag even in overleg. 

Heb je tips voor de kleding?
Het allerbelangrijkste is dat jullie je fijn voelen in de kleding. Voel je je niet prettig, dan ga je dat terugzien in de foto. ‘Eenheid’ is wél belangrijk. Afgestemd op het seizoen en eenheid in kleur geeft rust in de foto. Persoonlijk vind ik signaalkleuren en drukke prints niet goed werken in foto’s. Het leidt te veel af en geeft een onrustig beeld. Jeans (een klassieker) crème, wit en zwart zijn eigenlijk altijd goed.
Wat tijdens shoots veel gebeurt is dat kleding niet goed valt. Ik let daar op en geef aanwijzingen maar het is zeker zo dat je daar zelf ook goed op moet letten. Omdat ik meer zaken in de gaten moet houden is het handig dat we met elkaar voor het beste resultaat gaan.

We hebben een hond, kan die mee?
Natuurlijk kan dat, leuk zelfs! Ik heb m’n hele leven honden gehad, dus ik kan er wel mee omgaan. De hond moet wel een beetje gezeglijk zijn. Als je alles in het werk moet stellen om de hond een beetje rustig bij je te hebben dan is de kans groot dat je zelf gestresst op de foto staat.

Het is slecht weer, en nu?
Als we slecht weer zien aan komen dan gaan we een knoop doorhakken. Dan overleggen we vooraf of we het tóch door laten gaan of dat we de afspraak gaan verzetten. Verzetten is soms lastig, omdat je met pijn en moeite de hele familie bij elkaar hebt gekregen op deze dag of dat jullie vanuit het zuiden van het land een weekendje hadden geboekt in een huisje in Drenthe. We kunnen dan even kijken of er een overkapte locatie beschikbaar is of dat we op een andere tijd gaan die dag. Voorwaarde is dat het licht goed is om te fotograferen en dat beoordeel ik graag zelf.

Ik wil de fotoshoot afzeggen?
Tot 1 week van tevoren kan je kosteloos annuleren. Zeg je het binnen een week voor de afspraak af, dan is € 50,- voor jouw rekening. Het wordt voor mij namelijk dan moeilijk om nog een vervangende shoot te plannen. Zeg je binnen 24 uur voor de afspraak af of kom je niet opdagen? Dan wordt het hele bedrag van de shoot  in rekening gebracht.

Er zijn telaatkomers. Wat nu?
Mijn voorkeur heeft het om dan alvast met de personen die wel op tijd zijn te starten. Later  starten kan natuurlijk ook, maar dan gaat dit wel van de tijd af. Soms heb ik wat ruimte, maar meestal kom ik in problemen met volgende afspraken. De kosten voor de shoot blijven hetzelfde. Probeer gewoon op tijd te zijn. Dat voorkomt frustratie.

De shoot duurt ongeveer een uur, maar we zijn eerder klaar. Veranderd de prijs nu?
De tijden die staan vermeld zijn indicatief. Soms verloopt het vlot en zijn we sneller klaar. Soms duurt een shoot iets langer, dan is dat voor mij geen probleem. Er zijn wel grenzen, een kwartier is niet erg, maar voor ieder extra half uur wordt € 40,00 in rekening gebracht.

We hebben de shoot gedaan, hoe gaat het nu verder?
Na de shoot ontvang je van mij binnen 2-3 weken digitale bestanden met een selectie van de gemaakte foto’s. Deze zijn door mij beoordeeld op technische kwaliteit.

Ik zal een deel van de foto’s in een andere/bijzondere kleurtint aanbieden. Dit is bedoeld om jullie alternatieve mogelijkheden te laten zien naast de gevraagde standaard. Het is uiteraard prima als je uiteindelijk bij je keuze aangeeft dat alles in standaard kleur mag.

De digitale bestanden ontvang je via WeTransfer. Je krijgt van mij dan een mail met daarin een link. Via deze link kom je in WeTransfer bij de bestanden. Deze bestanden zijn allemaal genummerd. Jullie keuze (de nummers) geven jullie aan me terug via een reply op de mail. Deze bestanden ga ik vervolgens bewerken, waarna ik de definitieve bestanden opnieuw via WeTransfer aanbied. Je ontvangt ook de factuur, hierop staat het al betaalde aanbetalingsbedrag en het restbedrag voor de shoot. Het restbedrag dien je binnen 14 dagen te voldoen.

P.s. je ontvangt dezelfde serie ook in een kleiner formaat met watermerk. Deze mag je gebruiken voor plaatsing op social media.

Krijgen we papieren foto’s?
Nee, standaard krijg je digitale bestanden. Papieren foto’s zijn tegen meerprijs te leveren. Deze worden niet door mijzelf afgedrukt, maar door een professioneel en hoogwaardig fotolab.

Hoeveel foto’s mag ik kiezen zonder bij te betalen?
In de offerte staat hoeveel foto’s er bij de shoot zijn inbegrepen. Ook staat er in wat extra foto’s kosten. Uiteraard kun je onbeperkt bestellen.

Kunnen we ook de foto op canvas of op perspex krijgen?
Jazeker. Dat lever ik zelfs heel veel. Uiteraard gaat dit tegen meerprijs. Je krijgt dan een kwalitatief hoogwaardig product. Laat me weten wat je precies wil en hoeveel, dan laat ik weten wat het kost.

Welke betalingsmogelijkheden zijn er?
Je ontvangt na de shoot een factuur, hierop staat naar welke rekening je de betaling kan doen. Dit heeft mijn voorkeur. Ik kan je ook een betalingsverzoek sturen. Bij uitzondering kan je ook gepast contant betalen tijdens de shoot, dit verneem ik graag vooraf.

Veel fotografen ‘bewerken’ hun foto’s, doe jij dat ook en wat doe je dan precies?
Ik fotografeer in RAW, een bestandsformaat wat veel beeldinformatie bevat. De foto is ruw (vandaar het woord RAW) en is dan nog niet klaar. De foto’s worden stuk voor stuk door mij bewerkt. Ik bewerk de standaard parameters en werk eventuele extreme pukkeltjes, schaafwonden en blauwe plekken weg. Verder wil ik de foto’s zoveel mogelijk authentiek laten.
Oja, je bent zelf verantwoordelijk voor ‘vieze bekkies’ en vlekken in kleding. “Ah, dat shop je toch zo even weg” wordt makkelijk gezegd, men vergeet echter hoeveel tijd bewerken kost. Dit soort oneffenheden wegwerken zitten nu eenmaal niet in de prijs meegerekend.

We hebben jouw selectie ontvangen, maar die ene foto van oma zit er niet bij. Kun je die ook even sturen?
Tijdens mijn selectie is die foto dan afgevallen. Omdat ik erg kritisch ben op mijn eigen werk, voldeed deze foto blijkbaar niet aan de eisen. Foto’s die niet door mij zijn aangeboden waren van onvoldoende kwaliteit (niet scherp, ogen dicht etc.). Dergelijke foto’s worden door mij vernietigd.

Eigenlijk hadden we maar één foto nodig, krijgen we nu geld terug?
Nee, het afgesproken tarief is voor de shoot inclusief het afgesproken aantal digitale bestanden. Als je minder foto’s wilt of misschien wil je er maar één, dan kun je dat vooraf aangeven. Wanneer het betekent dat een shoot + bewerking aanmerkelijk minder tijd gaat kosten, dan kunnen we wellicht een aangepast tarief afspreken. Als dit niet vooraf is besproken dan maak ik de ruime selectie van foto’s zoals bij iedere shoot gebruikelijk is.

Ik heb per ongeluk een foutief fotonummer doorgegeven en dus de verkeerde foto ontvangen. Wat nu?
Dit is vervelend, maar ik kan je alsnog de juiste foto toesturen. Hiervoor betaal je echter wel de prijs voor een los digitaal bestand. Wanneer ik per ongeluk een verkeerde foto stuur, dan heb je een mazzeltje. Ik stuur je dan alsnog het juiste bestand toe, hiervoor worden uiteraard geen kosten in rekening gebracht. De verkeerde foto mag je dan houden.

×